Varna24.bg Търговците вече правят списъци с чакащи доставка на дърва за огрев

...
Varna24.bg
Търговците вече правят списъци с чакащи доставка на дърва за огрев
Коментари Харесай

С 20 лева скачат дървата за огрев, а пелетите със 100

 Varna24.bg Търговците към този момент вършат описи с чакащи доставка на дърва за огрев и пелети. Стана ясно, че има недостиг на материала за отопление, като някои поръчки ще бъдат изпълнени към Коледа.

" Има прекалено много търсене, по тази причина и описите са дълги. При някои от компаниите просто се одобряват поръчки и при съществуване на дърва се правят доставки на адрес “, коментират служители от обекти за търговия с материала за отопление в Кюстендил и Перник, пише Монитор бг.

В Перник по-голямата част от популацията се отоплява на пелети, а по складовете няма.

Хората са принудени да чакат по 3-4 седмици за доставка на материала, а като отидат да си търсят поръчката при търговеца, се оказва, че количествата са изчерпани.

Проблем с недостиг на дърва имат и в Русе. Според търговците повода е в намаляването на дърводобива в страната. Там също има доста чакащи за доставка.

Въпреки че Русе е една от шестте общини, които се класираха за присъединяване в стратегия " Лайф “ за безвъзмездна замяна на печките за твърдо гориво с по-екологично отопление, хората не се отхвърлят от дървата.

Макар и цената им да се покачва всяка година, сметките на жителите демонстрират, че отоплението с дърва излиза най-евтино.

Невиждан недостиг на дърва за огрев има и в Бургаско. От десетина дни наличните количества по складовете са изчерпани, а търговците не знаят по кое време ще им ново зареждане. Не знаем какво се случва и за какво на прага на зимата няма дърва, разясняват търговци.

В по-голямата част от градовете в страната има фрапантен растеж на цените на пелетите с сред 80 и 100 лв. на звук, а при дървата с към 20 лв. на кубик. Така пелетите от 350 скачат на 480 лв., а по-висококалоричните - от 400 на 550 лв. за звук.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР